Seznam nujnih opravil „To do“ za doživetij polno zimo na avstrijskem Koroškem

1. Smučanje

Skifahren in Bad Kleinkirchheim

Bad Kleinkirchheim

Sploh ni pomembno, ali ste začetnik, dober smučar ali pa po dolgem času zopet stopate na smuči – kdor želi smučati na avstrijskem Koroškem, bo tu dodobra prišel na svoj račun. Za raznolikost poskrbi okoli 30 smučišč na avstrijskem Koroškem in Vzhodnem Tirolskem ter več kot 800 km vedno zasneženih in odlično pripravljenih prog. Vse to je od zdaj naprej dostopno s samo eno smučarsko vozovnico, t. i. 'TopSkiPass'.

Za nepozabna doživetja na snegu bodo glede na vašo fizično pripravljenost in želje poskrbele visokoležeče alpske proge sredi mogočih tritisočakov, široka pobočja, ki zagotavljajo udobno smuko za družine, ali kucljaste proge in snežni žlebovi Half Pipes. Da ne pozabimo – tudi neokrnjenih pobočij za ljubitelje globokega snega in freeriderje se ne manjka.

2. Trekking pohodi s turno smuko

Nockberge-Trail

Nockberge-Trail

Na avstrijskem Koroškem ponujamo progo za turno smučano Nockberge-Trail, ki povezuje pet smučišč: Katschberg, Innerkrems, Turrach, Falkert in Bad Kleinkirchheim/St. Oswald. Primerna je za vse, ki imajo radi lažjo obliko turne smuke - z dobrim znanjem in kondicijsko pripravljenostjo, vendar brez težavnih alpskih prehodov. Za eno etapo je treba vzeti v zakup do šest ur hoje. 
 

Ker so na nekaterih predelih tudi vlečnice in žičnice, si lahko na vsaki etapi privarčujete nekaj višinskih metrov in časa. Posebnost je tudi, da pri progi Nockberge-Trail ni treba prenočiti v kočah s skupnimi ležišči, kot to velja za druge večdnevne pohode, ki vključujejo turno smuko, temveč v vrhunskih hotelih z wellness ponudbo in odlično kuhinjo, značilno za alpsko-jadranski prostor. 

3. Drsanje na ledu po zamrznjenih jezerih

PeterBURGSTALLER_OesterreichWerbung
Weissensee Eislaufen

Weissensee

Weissensee Information
11-Städte-Tour am Weissensee

V trenutku, ko površina nekaterih koroških jezer pozimi zamrzne, se ta spremenijo v gladka drsališča pod svobodnim nebom, na katerih mrgoli po drsalcev, hokejistov in ljubiteljev kegljanja na ledu. V tej najužnejši avstrijski zvezni deželi se na Weissensee-ju nahaja tudi največja naravno zamrznjena ledena površina v Evropi, kjer po vrsti potekala Nizozemska turneja 11 mest. Okoli 5.000 Nizozemcev se je takrat pomerilo v hitrostnem drsanju, pri kraljevi disciplini celo na dolžini več kot 200 km.

4. Spoznajte žive običaje

Michael Stabentheiner; Michael Stabentheiner_Kaernten_Werbung
Katschberger Adventweg

Katschberger Adventweg

Gert Steinthaler; Kärnten Werbung
Pyramidenkogel im Advent

Pyramidenkogel

c TVB Heiligenblut
Sternsinger in Heiligenblut

Heiligenblut

Po vsej deželi je veliko možnosti, da se lahko 'uglasite' na božično vzdušje na božičnih sejmih in adventnih prireditvah ob jezerih, v mestih in na hribu. Nekaj prav posebnega je adventna pot na Katschbergu, ki v ospredje postavlja prvotno slavljenje božiča. Na zimskem sprehajališču, stran od vsega kiča in trgovin, se vsaka z ljubeznijo oblikovana postaja posveti drugi božični temi. 

Romantikom priporočamo »Advent nad oblaki« ob razglednem stolpu Pyramidenkogel in v baru Kap 4613 ob Milštatskem jezeru. Posebnost v koledarju lokalnih običajev so tudi maske Klöckler v dolini Gegendtal, potop božičnega drevesca na nekaterih koroških jezerih in obredna procesija s petjem hvalnice v kraju Heiligenblut, običaj, ki je že od leta 2010 vpisan v nematerialno svetovno kulturno dediščino UNESCO.

5. Doživite 'čarobne trenutke' v naravi

<p>Region Villach Schneeschuhwandern am Dobratsch</p>

Dobratsch

Ste že slišali za 'čarobne trenutke' v naravi avstrijske Koroške? To so kakovostni programi z doživetji v naravi, ki se dogajajo po vsej Koroški in jih vodijo usposobljeni vodniki. Ti ne poskrbijo zgolj za varnost na terenu ob tem, ko vam zaupajo številne posebnosti o domači zemlji in ljudeh, temveč tudi za vse ostalo: prevoze, kulinariko in dodatno opremo. 

Ponudba sega vse od pohodov ob sončnem vzhodu in opazovanja divjih živali do pohodov s krpljami. Poleg skupinskih programov lahko koroške vodnike za aktivnosti po naravi Natur Aktiv Guides rezervirate tudi za individualne pohode. 

6. Zimski wellness ob termalnih vrelcih in jezerih

Zimski wellness na avstrijskem Koroškem ima veliko obrazov. Enega od najlepših lahko doživite na obisku koroškega kopališča ob Milštatskem jezeru, Vrbskem ali Klopinjskem jezeru,  kjer se po zaslugi širokih steklenih površin zdi, da je edinstvena s soncem obsijana panorama jezera tudi pozimi na dosegu vaših rok. V Bad Kleinkirchheimu sta tik ob smučišču dve termalni kopališči: Römberbad in Therme St. Kathrein. Zanju sta značilna največja vodna površina in najdaljši zabavni tobogan med vsemi koroškimi termalnimi kopališči, bogat svet savn kot tudi masažni in lepotni center. Naj na to temo omenimo še tečaje plavanja morskih deklic, ki jih ponujajo koroške toplice, in ogrevana hotelska kopališča ob Vrbskem jezeru, Milštatskem jezeru in na Turracher Höhe. Skrivni namig za ljubitelje narave: termalni vrelec Maibachl v toplicah Warmbad Villach (Beljak) iz katerega vre samo po dolgotrajnih padavinah in ob topljenju snega.

7. Ko se na Koroškem znoči

Schneeschuhwanderung bei Vollmond am Dobratsch

Dobratsch

Zimski dnevi na avstrijskem Koroškem so polni užitkov, razburljivih dogodivščin ter vznemirljivih in pogosto novih izkušenj. Ko se sonce do naslednjega jutra skrije za hribe, se za takšna in podobna občutja 'dan' šele začne. 

V tej najjužnejši avstrijski zvezni deželi bodo tudi nemirne nočne ptice prišle na svoj račun, na primer med nočno smuko (v Bad Kleinkirchheimu in Nassfeldu) ali pri turni smuki s čelno svetilko na Tromeji. V več krajih ste vabljeni na snežne pohode s krpljami ob polni luni (npr. Dobratsch) ali na nočno sankanje (npr. na Katschbergu, Turrachu in v Innerkremsu).

8. Želite preizkusiti nekaj novega? Mogoče tek na smučeh?

Jörg Schmöe; Carnica-Region Rosental_Jörg Schmöe
Langlaufen im Winter im Bodental im Rosental

Bodental

Steinthaler; Kärnten Werbung
Langlaufen am Dobratsch

Dobratsch

S tekom na smučeh si krepite vztrajnost, moč in koordinacijo. Poleg tega tek na smučeh spodbuja presnovo v telesu, krepi imunski sistem in aktivira izgorevanje maščob. Da niti ne omenjamo, kako gibanje na svežem zraku blagodejno deluje na psiho. Si želite preizkusiti nekaj novega?

Proge za tek na smučeh vodijo križem kražem po vsej avstrijski Koroški, po hribčkih in dolinah, z optimalnimi pogoji za začetnike in napredne tekače… najsi bo v nacionalnem parku Visoke Ture, ob Belem jezeru, v Bad Kleinkirchheimu, v dolini Rož ali na Katschbergu. Z lastnimi središči za tek na smučeh postrežejo Beljaška alpska arena, Šentjakob v Rožu, Preseško jezero - Nassfeld in Breško jezero. 

9. Romantika v kočah in pokušine iz koroške alpske kuhinje

Hüttengaudi

Vzdolž prog vas številne koče vabijo, da vstopite vanje. Številne svoje goste razvajajo z značilnimi koroškimi dobrotami. V koroški alpsko-jadranski kuhinji se topijo sveže sestavine iz okoliških regij, pripravljene po starih kuharskih recepturah z novodobno interpretacijo ter zaokrožene v okusno celoto. Vino, mošt in žganje so na avstrijskem Koroškem pogosto domače pridelani. 

Kakor se spodobi za res pristno kuhinjo, k celotnem spektru okusa prispevajo tako različne regije kot tudi krogotok letnih časov. Vsekakor morate obvezno okusiti koroške sirove štruklje, ribe domačih pridelovalcev, npr. koroška jezerska postrv ali zlatovčica, ričet, lokalne divjačinske specialitete, ziljska slanina, šarkelj in cemprinovo žganje.

10. Winter Kärnten Card

Ni pomembno, ali si želite čudovito koroško zimsko pokrajino opazovati z razglednega stolpa Pyramidenkogel, preživeti sproščujoče urice v termalnih kopališčih ali pa se podati na zimski pohod s krpljami – z zimsko koroško kartico ugodnosti 'Winter Kärnten Card' se za vsakogar kaj najde! Priljubljeni poletni izletniški cilji, kot so živalski vrt plazilcev Reptilienzoo Happ, planina Heidi Schneealm Falkert in nekateri muzeji, zaokrožajo odlično ponudbo. Za več informacij obiščite spletno stran: www.kaerntencard.at .

Danes danes, 24. May 2024