Seznam opravil za poletje

1. Po 35 kilometrih enostavno oddate (najeto) kolo

Drauradweg bei Villach

Si želite kolesarsko turo brez lastnega kolesa? Na Dravski kolesarski poti to ni noben problem! 5-zvezdična kolesarska pot nudi kolesarjem odlično infrastrukturo z izposojo koles in kolesarjem prijaznimi ponudniki storitev. Namig: od Beljaka preko Rožeka (Živalski vrt Rožek) in Bistrice v Rožu (Rekreacijsko središče Wahaha) v puškarsko mesto Borovlje s čebelarskim muzejem v Kožentavri in muzejem puškarstva. Po turi, polni doživetij, lahko oddate kolo in se z vlakom odpeljete nazaj na izhodišče. Informacije o izposoji koles na avstrijskem Koroškem »Kärnten rent e-bike« najdete tukaj (slogan: »Izposodite si kolo na poljubni lokaciji in ga vrnite, kjer želite!«).

2. Deset jezer na en mah?

To lahko uresničite na novi kolesarski poti »Velika Kolesarska pentlja ob koroških jezerih«. 400 kilometrov dolga proga v obliki dvojne pentlje je nastala kot skupni projekt petih avstrijskokoroških destinacij Millstätter See/Milštatsko jezero, Beljak - Faaker See/Baško jezero - Ossiacher See/Osojsko jezero, Wörthersee/Vrbsko jezero, Klopeiner See/Klopinjsko jezero – Južna Koroška in regije Nassfeld - Pressegger See/Preseško jezero - Lesachtal – Weißensee. Vsaka od petih regij ponuja gora in jezera, in sicer v vseh velikostih in na različnih nadmorskih višinah. Oblika pentlje omogoča, da poljubno zastavite in kombinirate kolesarske poti. 

Celotna proga zagotavlja popolne kolesarske počitnice za tiste, ki radi uživajo, ljubitelje narave, romantike, kot tudi aktivne počitnikarje, ki jim bo dobro del skok v toplo jezersko vodo, ki se ogreje tudi do 28 stopinj Celzija.

3. Dravska veslaška pot

<p>Draupaddelweg</p>

Drava, najdaljša in največja avstrijskokoroška reka se kot zelena nit vije skozi Avstrijo. Poleg kolesarjev je na reki sprostitve vedno več navdušenih veslačev v kajakih ali kanujih kot tudi ljubiteljev stoječega veslanja. Od lanskega leta so na voljo tri prijetne dnevne etape med krajema Oberdrauburg in Paternion. 

Počitnice na dravski veslaški progi lahko lepo kombinirate s kolesarskimi izleti, pohodi, ribarjenjem, golfom ali letenjem z zmajem. Posebej lepo doživetje pa vas čaka, če izstopite v mestu Spittal an der Drau, od koder vas vzpenjača popelje na skoraj 2000 metrov visok vrh Goldeck.
Informacije: www.draupaddelweg.com

4. Celoletna proga.

<p>Trails Angels Nockberge Trail, Falkert Richtung Malnock</p>

Nova proga Nockberge Trail je prva celoletna pot v Avstriji, na kateri lahko rezervirate turo preko interneta. Poleti jo lahko korak za korakom doživite kot pohodno pot, pozimi pa se enostavno spremeni v večdnevno smučarsko turo. Višinska tura poteka preko gorskih hrbtov in vrhov gorovja Nockberge – poleti v petih, pozimi pa v štirih dnevnih etapah. 

S pomočjo informacijskega in rezervacijskega centra Trail Angels lahko pohodniki individualno in fleksibilno načrtujejo in rezervirajo storitve (izbrana partnerska podjetja, prtljaga in shuttle, potovalni dokumenti). Informacije: https://nockberge-trail.com

5. Kopanje kot v starih časih – Karlbad in Nockalmstraße.

© Kärnten Werbung
Nockalmstrasse 0130

Nockalmstraße

Tourismusregion Nockberge
<p>Magische Momente Sommer, Karlbad, Nockberge</p>

Karlbad

Sigi Leitner; Kärnten Werbung
Karlbad

Cesta Nockalmstraße s svojimi 35 kilometri spada med najlepše in najbolj raznolike panoramske ceste v Alpah. Lahko jo raziskujete z avtom, avtobusom, motornim kolesom ali na kolesu, in sicer od začetka maja do konca oktobra. 52 ovinkov ponuja vedno nove razglede med spokojnimi kopastimi vrhovi Nock’n, ki dajejo regiji ime. 

Resnično doživetje pa je obisk najstarejšega kmečkega kopališča v Avstriji – Karlbad, kjer ponujajo tradicionalne zdravilne kopeli v lesenih čebrih. Vodo ogrevajo z vročimi kamni, iz katerih se sproščajo blagodejni minerali.
Informacije: tukaj.

6. Na vožnji s kanujem obudite spomin na otroštvo.

Magische Momente Sommer, Kanutour auf der Gail

Izjemno lepo kuliso za to doživetje ob reki Zilji ponuja divja pokrajina, ki jo je oblikoval ledenik in zapustil veliko morenastega gradiva. Pot je cilj – po razburljivi vožnji s kanujem vas na planšariji pri Lisi čaka malica z domačim kruhom, moštom in jabolčnim sokom. "Magic moments"

7. Supanje ali joga?

<p>Stand up paddling Wörthersee</p>

Vsake toliko moramo svet pogledati skozi nova očala! Ali povedano drugače: škoda je, da bi v koroških toplih kopaliških jezerih le plavali in čofotali. Kako vam zveni ideja o supanju na Vrbskem jezeru? Z vode boste uživali povsem drugačen pogled na okolico. Kdor pa si želi bolj umirjene sprostitve, bo spoznal čare Vrbskega jezera kot odlične točke za jogo.
Več informacij o počitnicah ob jezeru na avstrijskem Koroškem

8. Od avgusta dalje lahko preskusite novo gorskokolesarsko pot v Bad Kleinkirchheimu.

Nockbike Region Bad Kleinkirchheim

To je le en primer privlačnih prog, ki so razpršene po vsej Koroški. Gorski kolesarji imajo v najjužnejši avstrijski zvezni deželi na voljo kar 3000 uradnih prog. Kaj je posebnega na tisti v Bad Kleinkirchheimu? Ko bo dokončanih 15,9 kilometrov, bo proga še daljša od do sedaj najdaljše na svetu Flow Country Trail na Peci, ki se prav tako nahaja na Koroškem. Informacije o gorskem kolesarjenju na avstrijskem Koroškem najdete tukaj.

9. Taksi za gorske kolesarje: z ladjo in sedežnico do želene proge. Na gorsko kolo in gremo:

Weissensee Mountainbike Trail

Neposredno z obale najvišje ležečega kopalnega jezera v Evropi vodi v okoliški gorski svet 13 gorskokolesarskih prog vseh težavnostnih stopenj s skupno dolžino preko 150 kilometrov. Ljubitelji tega športa si lahko izbrano progo postavijo za cilj neposredno z lokacije nastanitve. Lahko pa se odločite za vabljivo posebnost jezera Weissensee, in sicer taksi za gorske kolesarje z ladjo in čolnom. Na ta način si lahko skrajšate vožnjo do želene proge in povratek ali pa si enostavno polepšate pot do izhodišča želene ture. Linijske ladje na jezeru Weissensee so popolno opremljene za prevoz koles. 

Žičnice Weissenseer Bergbahnen imajo celo lastno MTB-transportno sedežnico, ki kolesarje in njihova kolesa v pičlih 12 minutah ob prekrasnih razgledih zapelje na planino Naggler Alm. In kot strastni gorski kolesar le-to enostavno morate obiskati. V bližini planine vas pričakujejo nekatera ključna gorskokolesarska doživetja: okoli 3,5 km dolge proge za spust ter poligon gorskokolesarskih tehnik. Več informacij najdete tukaj.
www.weissensee.com/

10. Bivak ali udoben hotel?

c Prechtlhof
Prechtlhof Baumhaus

Gert Perauer; Millstätter See Tourismus GmbH
<p>Ungewöhnliche Unterkünfte, Biwak am Millstätter See</p>

Schluga Camping
Ungewoehnliche Unterkuenfte in Kärnten, Camping Schluga

Vseeno, ali imate rajši hotel s 5 zvezdicami, počitnice na kmetiji ali kampiranje, pri izbiri nastanitve izpolnimo praktično vsako željo. K najbolj nenavadnim sodijo hiške na drevesih v Althofnu, bivaki ob Milštatskem jezeru, suita, ki ponuja prekrasen sončni zahod ob Vrbskem jezeru, podzemne sobe ob Belem jezeru (Weissensee) in spalni sodi v Hermagorju.
Več o ponudbi

11. Pohod čez 3 dežele.

Ni vam treba kar takoj prepešačiti vseh 43 etap poti Alpe Adria, ki vodi od ledenika Velikega Kleka in se sklene na Jadranski obali (750 kilometrov) – lahko začnete tudi na bolj enostaven način. Ker je pri tej pohodni poti skozi avstrijsko Koroško, Italijo in Slovenijo v prvi vrsti pomembno uživanje, vam pri organizaciji potovanja (prenočitve, transport prtljage, namigi za obisk restavracij) pomaga Rezervacijski center poti Alpe Adria.
Informacije: https://alpe-adria-trail.com/sl/ 

12. Sprostitev na trekingu po ledeniku Pastirica

<p>NPHT Gletschertrekking Pasterze</p>

Z derezami, bočnim pasom in vrvjo se boste podali na treking po razbrazdani ledeni pokrajini ob vznožju Velikega Kleka, najvišje gore v Avstriji. Tura, ki jo (od junija do septembra) vodi licenciran gorski vodnik, ne bo nikogar pustila hladnega. Podrobnejše informacije

13. Specite si svoj kruh.

Sam_Strauss_Kärnten_Werbung
Brot backen im Lesachtal

Sam_Strauss_Kärnten_Werbung
Brot backen im Lesachtal

Wolfgang Hummer; Slow Food Travel Alpe Adria Kärnten
Käseherstellung mit Familie Zankl im Käsehof St. Daniel

Wolfgang Hummer; Slow Food Travel Alpe Adria Kärnten
Slow Food Kärnten - Milch

Na avstrijskem Koroškem, ki velja za prvo Slow Food destinacijo na svetu, poseben pomen pripisujemo regionalni, sezonski in tradicionalni kulinariki. Zato vabimo domačine in obiskovalce, da marljivim pridelovalcem hrane pogledajo pod prste ali – kdor želi – sami poprimejo za delo. Izbirate lahko med ponudbo tečajev peke kruha, pridelave senenega mleka do varjenja piva in degustacije zelišč. 

14. Praznujmo, kadar je priložnost.

V redkokateri drugi avstrijski zvezni deželi tako pogosto praznujejo veselje do življenja, kakor na Koroškem. Kdor želi biti ne samo zraven, temveč v samem središču dogajanja, lahko izbira med pisano ponudbo. Poleg velikih ljudskih praznovanj, kot je Villacher Kirchtag v Beljaku, je na voljo vrsta kulinaričnih prireditev, ki jih velja obiskati. Ena od takih je ribja fešta v kraju Feld am See ali vaški praznik kruha v Lesni dolini. Namig: Igre SeeEssSpiele ob Vrbskem jezeru, KüchenKult v Beljaku in Aufwort’n ob Belem jezeru. Več informacij tukaj.

15. V počasnem tempu namesto z visoko hitrostjo.

Poti »Slow Trails« so krajše pohodne poti v bližini jezer, na katerih lahko uživate v posebnih naravnih znamenitostih in jezerskih panoramah. Najdete jih ob Belem, Preseškem, Klopinjskem, Vrbskem in Milštatskem jezeru. Ne predstavljajo le programa za upočasnitev, temveč tudi odličen primer edinstvenosti koroške gorske in jezerske pokrajine. 

»Slow trails« so označene z enotnimi simboli in so dolge največ deset kilometrov. Največja višinska razlika je 300 metrov, za nobeno pa ne boste potrebovali več kot tri ure hoda. Za sprostitev so na poti na voljo klopi, ploščadi in viseče mreže. Več informacij najdete tukaj.

16. Igranje golfa v enem dnevu in dveh deželah.

<p>Golf in Kärnten, Golfland, Golfland Kärnten, Golfclub Millstätter See</p>

Potem pa večerja v tretji. Zveni utopično, vendar je to na počitnicah na Koroškem povsem mogoče. Po eni strani na račun bližine krajev v Italiji in Sloveniji, po drugi strani pa s pomočjo kartice Alpe Adria Golf Card, ki povezuje preko 20 najlepših igrišč za golf na avstrijskem Koroškem, v Sloveniji in Furlaniji - Julijski krajini ter ponuja igranje golfa po enotni ceni. Ne verjamete? Informacije najdete tukaj.

Affenberg
Region Villach
Affenberg/Landskron

Namig: Brezplačno obiščite 100 znamenitosti:

muzeje, gorske železnice, vodne parke, vožnje z ladjo, panoramske ceste, ponudbe rekreacije in doživetij. Vse to omogoča kartica Kärnten Card. Velja od aprila do oktobra in stane od 57 EUR (za odrasle) oziroma od 29 EUR (za otroke) na teden. Podroben pregled izletniških točk najdete na www.kaerntencard.at 
Poleg tega so na avstrijskem Koroškem na voljo številne regionalne bonus kartice.

Danes danes, 24. July 2024