Ko se nad avstrijsko Koroško spusti noč

Naravo je v temi noči mogoče precej bolj intenzivno zaznavati kot podnevi. Srce nam prične hitreje biti in dihanje postane hitrejše. Ko se potopite v svetlikajočo se zimsko idilo kot iz slikanice, romantična mesečina in svetlo zvezdnato nebo ustvarita nepozabno intimno vzdušje. Na zimski južni strani Alp.

Čisto zadovoljstvo se širi. Vsakdanje skrbi skupaj s soncem zaidejo za gorami. Na krpljah, ki so lovcem nekoč služile za hojo po snegu na lovu za divjadjo, se ob mesečini podamo skozi globoko zasneženo pokrajino. Korak za korakom osvajamo Rožno dolino/Rosental in Dobrač/Dobratsch. Pohod na planino Millstätter Alm se še posebej splača: medtem ko se v zvezdnati noči sliši žvenketanje kozarcev za penino, se v koči že prižigajo sveče za večerjo ob svečah. Spodaj, na obali Miljskega jezera/Millstätter See, se medtem s plavajoče, romantične Piramide Kap 4613 širi omamni vonj po kuhanem vinu, vročem kostanju in pečenem siru.

Vijugaste sankaške proge za nočne ptice

Da se ponočnjaki ne odpravljajo le na nočne pohode, dokazuje ponudba nočnega sankanja po osvetljenih progah. Na voljo so namreč tri osvetljene nočne proge v regiji Nassfeld-Pressegger See, proga Kaiserburgbahn v Bad Kleinkirchheimu ali proga od koče Gamskogelhütte do Katschberghöhe. Tudi v Labotski dolini/Lavanttal je možno sankanje ob luči, in sicer na 2 kilometra dolgi naravni sankaški progi St. Paul. Če pa raje smučate ob dnevni svetlobi, bo na osem kilometrov dolgi naravni sankaški progi na planini Sonnalm Stubeck pri kraju Sovodenj/Gmünd najbolje poskrbljeno za vse goste.

Franz Gerdl; Kärnten Werbung
Nassfeld bei Nacht

Nassfeld

Michael Stabentheiner
<p>Winterlandschaft bei Sonnenuntergang</p>

Proge in smeri za ponočnjake

Smučarski navdušenci, ki želijo zgodaj na sneg, bodo v Bad Kleinkirchheimu bogato nagrajeni. Ne le da bodo kralja smučanja, Franza Klammerja, spremljali na skupnem zajtrku, temveč bo na programu med 7.30 in 9.30 tudi 'vijuganje z užitkom' v okviru ponudbe 'Smučajte pred 9. uro' s simpatičnim olimpijskim zmagovalcem na progi za svetovni pokal. Ko se zvečer utrujeno sonce počasi spusti za gorami, njegovo svetlobo zamenja osvetljava na nočni smuki smučišč Klippitztörl v Labotski dolini/Lavanttal in Mokrine/Nassfeld.

Navdušujoče zvezdnate slike na Velikem Kleku/Großglockner

Zvezdnata noč na Velikem Kleku/Großglockner očara Heiligenblut, najlepšo avstrijsko gorsko vasico. Namesto motečih luči tu sije z zvezdami posejano zimsko nebo. K obisku vabijo poskusni tečaji turne smuke z legendarnimi gorskimi vodniki, izleti s krpljami po sledeh kozorogov narodnega parka, večerno ledeno plezanje ali časovno popotovanje na saneh s konjsko vprego v planinsko vasico kot pred davnimi časi.

Savnanje ob polni luni za tiste, ki ne morejo spati

Vsem, ki ob polni luni ne morejo spati, lahko sedaj pomagamo. Letošnjo zimo bodo ob polni luni v Koroških termah v Warmbad-Villachu savne namreč odprte do 1. ure zjutraj. Tako se bo mogoče najprej povsem predati uživanju v polnočni savni in za tem na svežem zraku na terasi iz panoramskega masažnega bazena opazovati nebesna telesa; to bo zagotovo nepozabno doživetje!