Kulinarika in gastronomija

Kulinarično raziskovanje na Koroškem je vsestransko in razburljivo. Nenazadnje se v koroških kuhinjah to, kar nudijo narava in kmetije v bližnji okolici, spremeni v odlične jedi.

Steinthaler_Kaernten_Werbung
Beim Reindling backen

Kärntner Reindling

FranzGERDL_Kaernten_Werbung
Kaerntner Reindling

Koroška – dežela užitkov

Številni užitkov polni koroški gostinski obrati ponujajo regionalne, domače izdelke. Zemljevid kulinaričnih užitkov vodi sladokusce od koroške gostilne do koroške gostilne. Izvrstne koroške regionalne dobrote:

 

podjunska kmečka salama, mölltalsko kleško jagnje, alpska govedina iz Nockberge, divjačina iz Metniške doline, sončno mleko iz Görtschitztala, slanina iz Ziljske doline, na zraku prekajena slanina iz Gurktala, podjunska ajda, labodski jabolčni mošt, med carnica iz Roža in alpski sir iz Ziljske doline.

Kulinarik aus St. Andrä im Lavanttal

L ’asparago della Lavanttal

Koroška gostinska kultura

Kako na Koroškem najti svoje najljubše gostišče? Je to prijeten prostor pri prijazni družini, kjer dobite najboljše sirove štruklje? Ali pa prestižna restavracija, ki niti približno ne spominja na vzvišen gurmanski tempelj? Ali pa kmečki turizem pri alpskem kmetu, kjer ti postrežejo z najboljšo slanino? Vsi plemenitijo domače izdelke, postavljajo svoje kulinarična težišča glede na letne čase in štejejo ustvarjalnost, bogatost idej in ročno delo k znakom kakovosti. 

 

Znani koroški gurman in avtor, Peter Lexe, izbere svoja najljubša gostišča po naslednji preprosti formuli: »Če zapustim gostišče zadovoljen, tako da začutim željo, da bi se še kdaj vrnil, in če nato pri svojem drugem obisku ugotovim, da imam enak občutek zadovoljstva, potem umestim gostišče v kategorijo svojih priljubljenih lokalov.« Priporočamo, da ga posnemate.

Sirovi štruklji (Kasnudeln) so vedno priljubljeni.

Seveda imamo na Koroškem »narodne jedi«, ki so priljubljene vse leto. Takšni so na primer koroški štruklji – iz tenko razvaljanega testa, oblikovani v za pest veliko blazino in napolnjeni z najrazličnejšimi dobrotami. S skuto in vrtno meto – imenovani Kasnudeln, z mesom, s špinačo, krompirjem in gobami ali sladki s klocami (posušenimi hruškami). Priljubljen dodatek juham so »jušni krofki«, miniaturna različica koroških štrukljev, ki so polnjeni z drobovino in začimbami.

Johannes Puch; Kärnten Werbung
Käsnudel, Kärntner Käsnudel

Kärntner Käsnudel

Franz Gerdl; Kärnten Werbung
Speck aus Kärnten

Speck aus Kärnten

Sabrina Schuett
Benediktiner Markt in Klagenfurt am Wörthersee

Kärntner Reindling

Dober okus ne pozna meja.

Pri kulinaričnem potovanju po Koroškem niso skoki čez plot v sosednjo Italijo ali Slovenijo nič nespodobni. Pokažejo namreč, kako sorodne so si kuhinje teh treh dežel.

Koroški Kasnudeln so v Italiji poznani kot ravioli, slovenski »dvojček« koroške pogače se imenuje potica. Na zraku dimljen pršut zori v okolici furlanskega mesta San Daniele – pa tudi v dravskem mestu Beljaku (Villach) so se inovativni mesarji specializirali na proizvajanje tega okusnega izdelka. Gostilničarji treh regij rade volje izmenjajo svoje recepte iz teh okusnih kuhinj z območja Alp in Jadrana.