Avstrijskokoroška alpsko-jadranska kuhinja

Prenašanje tradicionalnega načina pridelovanja hrane iz generacije v generacijo, skrb za ohranitev raznolikosti vrst in sort, spoštljivo ravnanje z naravo in pridelava visokokakovostne hrane v ritmu letnih časov – na Koroškem uživamo regionalno.

Dobro. Čisto. Pošteno.

Temu motu se je zapisala avstrijskokoroška alpsko-jadranska kuhinja. Kajti na sončnem jugu Avstrije si aktivno prizadevamo za zdravo in odgovorno kulturo prehranjevanja in kulinarike. Pri tem vsi dejavno sodelujemo s ciljem, da v kreativnih kuhinjah naše dežele zagotovimo prednost regionalni prehrani. Kuharski šefi lahko z mirno vestjo oplemenitijo in na ustvarjalen način pripravijo živila, ki jih pridelujemo po tradicionalnih in trajnostnih metodah, brez dodatkov. Gre za sodelovanje med pridelovalci in kuharji, ki temelji na spoštovanju in medsebojnem zaupanju. Z vidika regionalnosti. Uživajmo zavestno in odgovorno, spoznajmo izvor in proizvajalce hrane, da bomo s spoštovanjem sprejeli kmetijsko dediščino avstrijskega juga. 

 

Pri tem obogatimo svoje znanje in razumemo povezave, da bomo na koncu lahko resnično okusili rezultat. Kaj pa ojačevalci okusa? Tu na Koroškem jih ni.

Dobro.
Bogata, sveža in zdrava kulinarika z najboljšimi izdelki iz kmetijskega kraljestva avstrijske Koroške.
Čisto.
Pridelava hrane v sozvočju z naravo, zdravjem in ranljivimi naravnimi viri.
Pošteno.
Pošteni pogoji, poštene cene in poštene smernice. Od gojenja, nadaljnje predelave do kulinaričnega užitka.

1. Slow Food Travel Destination

Kako pridelki rastejo in zorijo, katere postopke predelave pazljivo in spoštljivo uporabljamo ter kako intenziven okus imajo na koncu različni produkti – vse to lahko na Koroškem spoznamo od blizu, in sicer v Ziljski in Lesni dolini. Slednji predstavljata prvo Slow Food Travel destinacijo na svetu. Gostitelji in pridelovalci želijo z edinstvenimi Slow Food Travel doživetji posredovati gostu idejo, da je treba dati hrani čas ter skrbno ravnati z naravo in njenimi dragocenimi viri. Naj gre za pripravo koroških krapov, mešanje planšarskega masla, žetje koruze, izdelavo sladoleda iz svežega kravjega mleka ali pokušanje Ziljske slanine, vsak lahko zase najde zanimivo delavnico. Da boste na novo prebudili okus po otroštvu.

© Kärnten Werbung, Franz Gerdl
Geschmack der Kindheit

JohannesPUCH_KaerntenWerbung
Geschmack der Kindheit Kulinarikgenuss

Franz Gerdl
Geschmack der Kindheit - Fischzucht Prenter

Okus po otroštvu

Skupaj vzemite sveže pečen kruh iz krušne peči, naberite sladke jagode za piknik pod sinje modrim nebom ali pa spuščajte papirnate ladjice, ki ste jih sami izdelali, na dolgo potovanje – na Koroškem boste zopet obudili spomin na otroštvo. In ko smo že pri sveže pečenem kruhu: deset mojstrskih pekov s Koroške in Vzhodne Tirolske se je povezalo v združenje »Kruharski obrtniki«. 

Predstavljajo sinonim za resnično dober kruh, vzamejo si dovolj časa za pripravo, uporabljajo regionalne sestavine in pečejo kruh po tradicionalnih metodah. V pekarnah se zopet poslužujejo starih sort žita, kot so dvozrnica, enozrnica in pira. Pekovski mojstri v svojih pekarnah gnetejo testo iz regionalnih sestavin, vode in soli ter z veliko ljubezni in rokodelskih spretnosti. S čistim naravnim kislim testom, brez pomožnih industrijskih sredstev za peko in dodatkov. Sveže pečeno in pošteno.

Uživanje v ritmu letnih časov

Vpliv treh kultur, Avstrije, Italije in Slovenije, je skozi stoletja opazno zaznamoval avstrijskokoroško alpsko-jadransko kuhinjo. Sproščeno uživanje ob lesketajoči se vodi, rustikalnih planinskih kočah ali v veseli družbi na enem od sezonskih praznovanj – na Koroškem boste tako pobliže spoznali prijazne gostitelje, ki vas bodo navdali s svojim veseljem do življenja.

Najbolje kar skozi celo leto. Spomladi vas bo privabila okusna velikonočna malica ali prvi šparglji, poleti pa na krožniku ne smejo manjkati sveže ribje jedi z blagim sredozemskim pridihom. Sočno in divje postane jeseni, ko dozori koroško jagodičevje in krasi jedilne mize, obložene z divjačinskimi jedmi. Ko pa na vrata potrka zima, se v tople prostore prikradejo tradicionalna božična peciva.

 

Sveže tiskano: Novi Koroški kulinarični vodnik

Katera restavracija streže vsak dan sveže ulovljene jezerske postrvi? Kje imajo najboljše specialitete iz sira? Katera osmica ima danes odprto in kdaj je na vrsti Slow Food Travel doživetje z zanimivim tečajem peke kruha? Novi koroški kulinarični vodnik (Kärnten Küchen Guide) ima za vsako vprašanje pripravljen pravi kulinarični naslov. Poleg tega vam razkriva dragocene namige o tem, kje so najboljše prodajalne na kmetijah in trgovinice s kulinaričnimi dobrotami, kateri vinarji in pivovarji na jugu izdelujejo nagrajena vina in butično pivo polnega okusa, kje so doma proizvajalci žganja, viskija in sadnih sokov, ter katerih kulinaričnih dogodkov nikakor ne gre zamuditi. 

 

 

Priročni vodič vam bo pomagal spoznati Koroško kulinarično pokrajino in pri tem odkrivati veličastno raznolikost južnoavstrijske kuhinje. Novi kulinarični vodnik Kärnten Küchen Guide lahko naročite brezplačno na www.kaernten.at. Še en namig pri spoznavanju regionalne kuhinje: kulinarični blog www.kaernten.at/kulinarik/. Na njem redno objavljajo nove prispevke o različnih regionalnih pridelovalcih, tipičnih koroških običajih in recepte, po katerih lahko sami pripravite jedi. Da bo po koncu počitnic tudi v domači kuhinji zadišalo po koroški kulinariki s tistim čudovitim pridihom lahkotnosti juga.