Seznam opravil za poletje

   

1. Na vožnji s kanujem obudite spomin na otroštvo

Europaschutzgebiet Oberes Drautal

Kanutour erleben

Izjemno lepo kuliso za to doživetje ob reki Zilji ponuja divja pokrajina, ki jo je oblikoval ledenik in zapustil veliko morenastega gradiva. Pot je cilj – po razburljivi vožnji s kanujem vas na planšariji pri Lisi čaka malica z domačim kruhom, moštom in jabolčnim sokom.

To je le en primer iz ponudbe »Čarobni trenutki 2019« – edinstveni, vodeni programi doživetij po izbranih kotičkih narave avstrijske Koroške.

2. Supanje ali joga?

Klopeiner See Stand up Paddling

Stand-up-Paddling

Vsake toliko moramo svet pogledati skozi nova očala! Ali povedano drugače: škoda je, da bi v koroških toplih kopaliških jezerih le plavali in čofotali. Kako vam zveni ideja o supanju na Vrbskem jezeru? Z vode boste uživali povsem drugačen pogled na okolico. 

Kdor pa si želi bolj umirjene sprostitve, bo spoznal čare Vrbskega jezera kot odlične točke za jogo. Več informacij o počitnicah ob jezeru na avstrijskem Koroškem.

3. Bivak ali udoben hotel?

Vseeno, ali imate rajši hotel s 5 zvezdicami, počitnice na kmetiji ali kampiranje, pri izbiri nastanitve izpolnimo praktično vsako željo. 

K najbolj nenavadnim sodijo hiške na drevesih v Althofnu, bivaki ob Milštatskem jezeru, suita, ki ponuja prekrasen sončni zahod ob Vrbskem jezeru, podzemne sobe ob Belem jezeru (Weißensee) in spalni sodi v Hermagorju. Več o ponudbi

4. Obisk boginje.

Goettin der Zeit Burg Taggenbrunn

Göttin der Zeit - Burg Taggenbrunn

Na posestvu Taggenbrunn v Šentvidu ob Glini prebiva Boginja časa. Umetniška stvaritev Andreja Hellerja bdi nad največjim vinogradniškim posestvom na avstrijskem Koroškem in vzpostavlja posebno povezavo s poklicem gospodarja Alfreda Riedla, ki je s svojo blagovno znamko ur Jacques Lemans uspešno zastopan v 120 državah sveta. 

Boginjo pa lahko obiščete tudi kot izgovor, da pokusite mlado vino in koroške sladice ter se prepustite penini in vinskim specialitetam znamke Jacques Paagnier. Več informacij: http://www.taggenbrunn.at

5. Pohod čez 3 dežele.

Ni vam treba kar takoj prepešačiti vseh 43 etap poti Alpe Adria, ki vodi od ledenika Velikega Kleka in se sklene v Miljah na Jadranski obali (750 kilometrov) – lahko začnete tudi na bolj enostaven način. 

Ker je pri tej pohodni poti skozi avstrijsko Koroško, Italijo in Slovenijo v prvi vrsti pomembno uživanje, vam pri organizaciji potovanja (prenočitve, transport prtljage, namigi za obisk restavracij) pomaga Rezervacijski center poti Alpe Adria. Informacije: http://alpe-adria-trail.com/sl/

6. Sprostitev na trekingu po ledeniku Pastirica.

<p>NPHT Gletschertrekking Pasterze</p>

Gletschertrekking auf der Pasterze

Z derezami, bočnim pasom in vrvjo se boste podali na treking po razbrazdani ledeni pokrajini ob vznožju Velikega Kleka, najvišje gore v Avstriji. 

Tura, ki jo (od junija do septembra) vodi licenciran gorski vodnik, ne bo nikogar pustila hladnega. Podrobnejše informacije: https://www.berglust.at/magische-momente

7. Specite si svoj kruh.

Sam Strauss_Kärnten Werbung
Brot backen im Lesachtal

Sam Strauss_Kärnten Werbung
Brot backen im Lesachtal

Daniel Gollner
Brot backen im Lesachtal

Sam_Strauss_Kärnten_Werbung
Brot backen im Lesachtal

Sam_Strauss_Kärnten_Werbung
Brot backen im Lesachtal

Na avstrijskem Koroškem, ki velja za prvo Slow Food destinacijo na svetu, poseben pomen pripisujemo regionalni, sezonski in tradicionalni kulinariki. Zato vabimo domačine in obiskovalce, da marljivim pridelovalcem hrane pogledajo pod prste ali – kdor želi – sami poprimejo za delo. 

Izbirate lahko med ponudbo tečajev peke kruha, pridelave senenega mleka do varjenja piva in degustacije zelišč. Podroben pregled delavnic je na voljo tukaj.

8. Pokukajte v srednji vek.

Burgbau Friesach

Burgbau Friesach

V Brežah že nekaj let nastaja grad, ki ga gradijo po srednjeveškem vzoru – zato tudi brez elektrike in pomoči modernih naprav. Na sprehodu skozi delovišče zgodovinskega eksperimenta gradnje novega gradu boste spoznali, kaj vse zmorejo kamnosek, mizar, voznik vprege, košar ali krovec. 

Tu se nikomur ne mudi. Projekt z gradnjo stolpov, palače, obzidja in kapele naj bi trajal predvidoma 35 let. Informacije: www.burgbau.at

9. Praznujmo, kadar je priložnost.

Steinthaler
See-Ess-Spiele Woerthersee, Jillybeach

SeeEssSpiele am Wörthersee

Lukas Kirchgasser; Region Villach
<p>Küchenkult in Villach</p>

KüchenKult in Villach

Franz Gerdl; Kärnten Werbung
Weissensee

Kulinarik am Weissensee

Franz Gerdl; Kärnten Werbung
Villacher Kirchtag, Tanzgruppe

Villacher Kirchtag

V redkokateri drugi avstrijski zvezni deželi tako pogosto praznujejo veselje do življenja, kakor na Koroškem. Kdor želi biti ne samo zraven, temveč v samem središču dogajanja, lahko izbira med pisano ponudbo. Poleg velikih ljudskih praznovanj, kot je Villacher Kirchtag v Beljaku, je na voljo vrsta kulinaričnih prireditev, ki jih velja obiskati. 

Ena od takih je ribja fešta v kraju Feld am See ali vaški praznik kruha v Lesni dolini. Namig: Igre SeeEssSpiele ob Vrbskem jezeru, KüchenKult v Beljaku in Aufwort’n ob Belem jezeru. Več informacij tukaj.

10. Po 35 kilometrih enostavno oddate svoje (najeto) kolo.

Drauradweg bei Villach

Drauradweg bei Villach

Si želite kolesarsko turo brez lastnega kolesa? Na Dravski kolesarski poti to ni noben problem! 5-zvezdična kolesarska pot nudi kolesarjem odlično infrastrukturo z izposojo koles in kolesarjem prijaznimi ponudniki storitev.

Namig: od Beljaka preko Rožeka (Živalski vrt Rožek) in Bistrice v Rožu (Rekreacijsko središče Wahaha) v puškarsko mesto Borovlje s čebelarskim muzejem v Kožentavri in muzejem puškarstva. Po turi polni doživetij lahko oddate kolo in se z vlakom odpeljete nazaj na izhodiščno točko. Informacije o izposoji koles na Koroškem najdete tukaj.

11. Od avgusta dalje lahko preskusite novo gorskokolesarsko pot v Bad Kleinkirchheimu.

Nockbike Region Bad Kleinkirchheim

Nockbike Bad Kleinkirchheim

To je le en primer privlačnih prog, ki so razpršene po vsej Koroški. Gorski kolesarji imajo v najjužnejši avstrijski zvezni deželi na voljo kar 3000 uradnih prog. Kaj je posebnega na tisti v Bad Kleinkirchheimu? 

Ko bo dokončanih 13 kilometrov (poleti 2019), bo proga še daljša od do sedaj najdaljše na svetu Flow Country Trail na Peci, ki se prav tako nahaja na Koroškem. Informacije o gorskem kolesarjenju na avstrijskem Koroškem

12. V počasnem tempu namesto z visoko hitrostjo.

Slow Trails Bleistätter Moor

Slow Trail Bleistätter Moor

Na Koroškem so lansko leto uradno odprli prvo t.i. Slow Trail. Gre za krajše pohodne poti v bližini jezera, na katerih lahko uživate v posebnih naravnih znamenitostih in jezerskih panoramah. 

Tekom letošnjega leta naj bi odprli še šest podobnih poti. Dober začetek predstavlja pešpot ob močvirju Bleistätter Moor pri Osojskem jezeru. Informacije

13. Igranje golfa v enem dnevu in dveh deželah.

Millsee_14123-1014_TVB_Golf_Kaernten_A01_051_1_D.jpg

Golfen am Millstätter See

Potem pa večerja v tretji. Zveni utopično, vendar je to na počitnicah na Koroškem povsem mogoče. Po eni strani na račun bližine krajev v Italiji in Sloveniji, po drugi strani pa s pomočjo kartice Alpe Adria Golf Card, 

ki povezuje preko 20 najlepših igrišč za golf na avstrijskem Koroškem, v Sloveniji in Furlaniji - Julijski krajini ter ponuja igranje golfa po enotni ceni. Ne verjamete? Informacije najdete tukaj.

14. Sami si ujemite svojo večerjo.

Geschmack der Kindheit - Afritzer See

Fischen am Afritzer See

Ne gre za lov, temveč ribarjenje. Možnosti za tovrstna doživetja ponujajo na primer Ribiška kmetija Glinzner ob jezeru Afritzer See, 

kmetija Zedlegger pri Šentvidu ob Glini ali koča Falkerthaus v St. Oswaldu (Tel. 0043 676 5724090).

15. Z lamami v gore – brez da bi potovali v Južno Ameriko.

Lamatrekking am Katschberg

Lamatrekking am Katschberg

Na Katschbergu se lahko od junija do septembra podate na pohod skupaj z lamami Flocke, Monti in Mosquito na vrvici. Tura, ki traja tri do štiri ure, deluje zelo pomirjujoče na človekovo razpoloženje. 

Mimogrede, lame ne pljuvajo ljudi, ampak le vsiljive predstavnike svoje vrste. Za prijave kliknite tukaj.

Affenberg
Region Villach
Affenberg in Landskron

Namig: Brezplačno obiščite 100 znamenitosti:

muzeje, gorske železnice, vodne parke, vožnje z ladjo, panoramske ceste, ponudbe rekreacije in doživetij. Vse to omogoča kartica Kärnten Card.

Velja od 5. aprila do 27. oktobra 2019 in stane od 41 EUR (za odrasle) oziroma od 21 EUR (za otroke) na teden. Podroben pregled izletniških točk najdete na www.kaerntencard.at 

Nadaljne informacije

 

Danes danes, 26. januar 2022